Poslední leč

25.12.2013 06:33
 

 Poslední leč 7.docx (13 kB)

Na první sobotu v prosinci jsme naplánovali "poslední leč".  Sešli jsme se ráno v 8.00 hodin u školek v Labětíně a po úvodu odjeli na lov divočáků v lokalitě nad Zdechovickým lomem. První leč v borovině byla bez úspěchu, přestože prasata tam byla, ale asi díky silnému větru se nenechala vyhnat a dvakrát se nechala projít řadou honců. Ve druhé leči, která byla organizována na oploceném pozemku ECHVa byla úspěšnější, byť zde  nebylo divočáků mnoho. Podařilo se ulovit 2 selata, jedno, pravděpodobně postřelené jsme nedohledali.

Poté jsme se přesunuli na skalku za Spytovicemi, kde jsme předpokládali nějaké zajíce. Výsledek byl vcelku úspěšný - 5 kusů, protože zajíci byli ve skalce uschovaní před větrem.

Poslední leč byla uspořádána v blízkosti Černé jámy na Trnávecku na bažanty. Bylo uloveno 11 kohoutů a 1 sbažantí slepice.  Jaké však bylo překvapení, když honci již prošli krytinu a jeden ze psů začal cosi zaštěkávat. V leči se "zapomnělo" prase. A tak všichni rychle přebíjeli z broků na jednotné střely. Prasátko nemělo šanci, byť si vybralo nejlepší cestu úniku. Pravděpodobně se jedná o nedávno postřeleného kňourka, ne z našeho honu, který se nechoval standardně a nacházel se ve dne na místě, kde bychom ho nečekali.

Výřad jsme zakončili salvou jako každý rok.


 

V 17.00 hodin jsme se postupně scházeli v hospodě v Labětíně na "poslední leč" se zábavou. Zpočátku to nevypadalo s účastí moc dobře, ale nakonec se oslavy zůčastnilo asi 50 členů a hostů. Po přípitku na "Lovu zdar" následovala večeře. Polévka s játrovými knedlíčky a řízek z divočáka s bramborovým salátem. Polévka vynikající, bramborový salát taktéž, řízek trochu tužší, byl z dvouleté bachyňky, tři dny naložené, chuťově výborný, ale prostě to nebylo mladé sele. Kuchařce, paní Karolíně Beranové, patří absolutorium !

O hudební zábavu se postarala kapela pana Schejbala, byť nepočetná, tak dostatečně zaplnila sál.

No a pak se rozjela panáčková smršť, prakticky u všech stolů.

Ve 23.00 hodin skončila hudební produkce a nastal čas bohaté tomboly, na kterou se většina osazenstva vždy nejvíce těší. Cen bylo "neúrekom", asi 150 či více. Hlavní výhrou co do masa bylo sele z honu a muflonka, kterou věnovali kamarádi Honzy Berana z Vraného nad Vltavou. Jeden flák "masa" vyhrál pan Václavek a druhý sestra našeho člena Honzy Kárníka.

A tak jsme se někdy v 0.45 hodin začali rozcházet s dobrým pocitem, že se akce vydařila. Nikdo se neožral, bylo pár lehce přiopilých, ale to k takovéto akci patří.  Myslím, že se tato akce hodně povedla díky výbornému jídlu, rychlé obsluze, mimořádnému teplu v sále a snad i korektním vztahům mezi námi myslivci. 

Druhý den, v neděli, byl proveden několika členy MS úklid sálu, asi těmi střízlivějšími, za což jim patří dík.