Nastoupila zima

08.01.2016 19:12

Tak se nám po několika letech ozvala klasická zima. V loňském roce trvala asi 3 dny, předloni týden. Nyní se můžeme těšit, že se to zlepší. Od pondělí několik z nás obsazuje denně posedy a čeká na černou, která stále pravidelně nechodí na krmeliště. Přesto se podařilo panu Junasovi ulovit 2 kusy a panu V. Linhartovi střelit lišku.

Přestože dnes vystoupaly teploty na 4 stupně nad nulou a sníh mizí, příští týden bude možná i pršet, ale další předpověď slibuje opět nízké teploty a sníh. Tak se těšme.

Pan Flieger s vnukem iniciativně rozváželi seno do krmelců (díky za to), srnčí zvěř bere oves (nastal čas hladu).

Apeluji na všechny členy, aby pravidelně, resp. dle počasí, doplňovali krmná zařízení.

Zasněžená krajina umožňuje krásné posezení na čekané. Přemnoženou černou zvěř a lišky je potřeba tlumit.

Podle nové vyhlášky je možné celoročně lovit veškerou černou, tedy jinak řečeno, co přijde. Ale ... Ulovte 100 kg kňoura ?! Jak se s ním sám lovec "popere", aby ho naložil do auta a někam odvezl. Nebo střílejte na 80 kg bachyni, která bude v tomto čase pravděpodobně plná. 

A tak budeme dodržovat stálá pravidla odstřelu, tedy lovit selata a lonšáky do 50 kg (prodejní váhy).

Upozorňuji na povinnost odevzdat na vyšetření kromě kousku bránice (na trichinelu) i pírko. Většina myslivců netuší, proč odevzdávat pírko. Dočetl jsem se na internetu, že se podle něho bude určovat stáří zvěře. Prý to není přesná metoda, ani netušíme, jak to bude fungovat dál, ale možná že to stanovila EU a že je na to vyhlášený nějaký grant. 

Přeji Vám mnoho krásných loveckých zážitků.

"Lovu zdar" !