Naháňka v sobotu 7.11.2015

07.11.2015 20:16

Sjeli jsme se u Lesoškolek v Labětíně za nevlídného počasí. Pošmourno, déšť, s vyhlídkou, že takto bude podle předpovědi celé dopoledne. Počasí odpovídala i nízká účast - 32 lovců. Zahájení honu uvedla skupina 2 lesních rohů a 2 borlic v čele s panem Štruplem.

Tradiční první leč probíhala v lesoškolkách. Od východu se podařilo vytlačit 2 rudly, ale střelci neuspěli. Představení na konci školek u silnice na Spytovice si mohli zastřílet podstatně více. Přesto spousta černé odešla do Borů bez úhony a ulovena byla dvě selata. V leči se nacházely pravděpodobně tři lišky, ale i ony nakonec unikly se zdravou kůží. Poprvé, po dlouhé době se stalo, že se prasata nevrátila zpět k řadě střelců.

Druhou lečí jsme zabrali nízkou borovinu na Strážníku. Opět spousta ran, promoklí honci ji protáhli dvakrát, ale úspěch žádný. Pravděpodobně pouze jeden lehce postřelený kus při dohledávce vykazoval, že zranění nebylo vážné.

Nastoupili jsme tedy na třetí leč, kterou byla zalesněná a oplocená část u elektrárny. Tentokráte jsme částečně změnili obstoupení leče, protože nám při minulých naháňkách odcházela zvěř do lesa směrem ke skládce. Jenže člověk míní, prasata mění a všechny kusy unikaly nahoru, do severního lesa. Podle počtu ran a jejich kadence to vypadalo velice nadějně. Výsledkem této leče byla pouze tři malá selata a jeden krásně zbarvený lišák.

A tak bylo na výřadě pouze 5 kusů černé s lišákem. Trubači, vzdávající zhaslé zvěři poctu, byly málem v přesile.

Pejsci pracovali perfektně, honci, resp. myslivci v leči, byli všichni promočení na kost. Patří jim za to velký dík.

Skončili jsme vcelku brzy, někdy ve 14.15 hodin a odebrali se k posezení do hospody v Labětíně. Podával se tradiční gulášek z divočáka, byl vyhlášen král honu s fanfárou a zapitím, do soutěže vědomostí jsme věnovali m.j. 2 selátka, a tak jsme se po 17 té hodině postupně rozcházeli, resp. rozjížděli domů.

Druhá letošní naháňka, opět s velkým počtem černé v lečích, nevyšla podle našich představ. Netrefovali se ani velice dobří střelci. Ale je to sport a zábava, nemůže být vždycky posvícení. Výřady 17 ti nebo 19 ti kusů jsou pro nás ticou modlou. Potřebovali bychom více tlumit počty černé, která se u nás usídlila. Je to škoda, protože se přípravě honu věnuje spousta času a energie.

Pánové myslivci, další akcí je členská schůze, v sobotu, 21.11.2015, na kterou je nutná 100% účast. zařiďte si, prosím, na tento termín volno, je to důležité, protože se bude rozhodovat o dalším bytí či nebytí našeho MS.

No a 5. prosince se sejdeme na třetí naháňce a večer na poslední leči.  

Lovu zdar !