Naháňka roku aneb "kdo z vás to má"

02.12.2017 19:34

Sobotní naháňky, 2. prosince 2017, se zúčastnilo 62 myslivců a přátel myslivosti. Tradičně jsme zahajovali nástupem u Lesoškolek v Labětíně a předseda spolu s mysliveckým hospodářem po přivítání seznámili přítomné s lokalitami kde a co se bude lovit. 

První leč v Lesoškokách proběhla vcelku rychle a v ní bylo okolo 30 ti divočáků. Těm se na několika místech podařilo prorazit obě řady představených střelců, takže výsledek byl pouze 4 ulovené kusy. 

Poté jsme se všichni přesunuli do prostoru železničního přejezdu proti elektrárně a pěšky se vydali na další dvě leče. 

Druhá, tzv. liščí leč, nenabídla mnoho k ulovení. V době našeho nástupu se tam projížděli 3 motorkáři, takže zvěř vyhnali. Kupodivu tam pár kusů zůstalo, ale bez našeho loveckého úspěchu. 

Třetí leč jsme tentokráte upravili a nutno říci, že ku prospěchu akce. Honci prošli ve třech skupinách 1. odkaliště, čímž se podařilo černou z těchto míst jak vyhnat, tak rozehnat. Ze všech stran se ozývaly výstřely a divočáci z toho museli být opravdu divocí. Přebíhali na druhé odkaliště a odtud se ozývaly salvy výstřelů. Nikdo nevěděl, kolik zvěře padlo, ale vypadalo to nadějně. 

Poté procházeli honci jižní stráň druhého odkaliště. Opět velké množství ran a tedy i černé zvěře. 

Každý se dostal k ráně, takže na závěr mohla být spokojenost všch hostů. 

Ještě nikdy se nám nepodařilo ulovit na jedné naháňce tolik černé - 21 kusů  (dosavadní rekord byl 19). Proto ono "kdo z vás to má", ale to není nic ke chlubení, protože to znamená, že divočáků je u nás mnoho a je nutné jejich stavy regulovat. Vývoj populace bylo možné sledovat při letních čekaných a dalo se předpokládat, že se nastěhují do polí s kukuřicí, pšenicí či řepkou. 

Na závěr jsme uctili tradičními zvyky zhaslou zvěř, rozdělili a skoro za tmy se rozcházeli připravit se na poslední leč v labětínské hospodě. 

Krásný výřad a závěr honu si můžete prohlédnout na našem webu - recanymyslicirajce.idnes.cz.

Přeji všem do dalších dnů "Lovu zdar!"