Naháňka 5.12.2015

08.12.2015 19:10

Příjemné počasí, dostatečně velká účast hostů a loveckých psů při zahájení honu u Lesoškolek v Labětíně. Hospodář seznámil přítomné s plánem jednotlivých lečí a velice rychle se nastoupilo na první.

Tou byly Lesoškolky, tradičně zastavěné na dvou místech, tedy na cestě od naší Hájenky směrem ke Spytovicím a na konci oplocených školek u státní silnice. Ve východní části školek byly vytlačeny tři rudly prasat, ale přes řadu střelců přešly pouze dva. První rudl proběhl sice se střelbou, ale neúspěšnou, druhý rudl vedla větší bachyňka, která vykazovala poraněný přední běh. Pan Daněk se rychle rozhodl pro sanitární odstřel a nechybil. Další tři selata z této skupiny doběhla na konec leče, kde se je podařilo představeným střelcům všechny ulovit.
Pro začátek to byl dobrý výsledek.

Přesunuli jsme se na Spytovickou skalku s cílem ulovit alespoň dva zajíce, případně kohouta. Vytlačili jsme pouze 3 bažantí slepice a 1 zajíce. Ten se s poctami ocitl jak na výřadu, tak v hospodě na poslední leči.

Následoval přesun na Strážník a zde obvyklé dvě leče. Nízká borovina, těžká na vyhánění zvěře přinesla úlovek v podobě dvou menších selat. V oploceném bývalém nehonebním pozemku, dnes již honebním, zalesněném, černá nebyla, pouze dvě lišky, které utekly a bohužel se na výřad dostal mladý srnec, který při úprku narazil do oplocení a musel být utracen. Vedoucí honu se proto rozhodl zatáhnout část kýpy pod skládkou odpadů. Zde prasata byla, pravděpodobně dva rudly. Některý ze střelců neudržel na uzdě svoji loveckou vášeň (nikdo se nepřiznal, jak už to tak chodí) a vystřelil po větší bychyni. Protože se mu ji podařilo zasáhnout, další střelci v řadě pokračovali ve střelbě a tak byl při výřadu dekorován ten poslední střílející, pan Jan Beran.

Hon jsme končili před 15 tou hodinou s výřadem 7 kusů černé, 1 srnec a 1 zajíc. Opět jsme si slibovali větší úspěch, protože černá zvěř se před honem v tomto prostoru nacházela a docela pravidelně vycházela za potravou.  

I tak mohla být obecná spokojenost, protože skoro všichni účastníci honu zvěř viděli, ne každý se dostal k ráně.

Budeme se těšit na další společnou akci, která je naplánována na sobotu, 2. ledna 2016.

"Lovu zdar!"