Naháňka 21.10.2017

22.10.2017 21:47

Letošní druhou naháňku na černou zvěř jsme uspořádali v lokalitě odkališť za Trnávkou.
Sešli jsme se v bažantnici v 8.00 hodin a v mlhavém počasí zahájili klasickým nástupem. Předseda a myslivecký hospodář seznámili přítomných asi 45 účastníků s plánem lovu a s tím, co lze lovit.

První leč, tzv. liščí, byla obstoupena ze všech 4 stran střelci a tlačena jako vždy od přístavu směrem k Trnávce.  Prasata zde byla v hojném počtu, ale většina unikala z leče zpět proti řadě honců. Podařilo se ulovit 3 kusy.

Ve druhé leči na 2. Odkališti se klasicky zatahovala jižní stráň s neprostupnými šípky. Opět se podařilo prasátkům z větší části uniknout a výsledkem byla 1 liška a 2 kusy černé.  O tom, jak je tato zvěř „chytrá“ svědčí to, že se stalo poprvé, co zde lovíme, že se žádné prase nevrátilo na začátek leče.

Protože bylo poledne, takže ještě dostatek času, dohodlo se vedení spolku, že provedeme jednu leč za Labětínem, kde se protáhne kukuřice ve Votokách. Očekávání nebylo naplněno a byl zde uloven pouze jeden kus.

A tak na výřadu jsme vzdali poctu 6 ti kusům černé a 1 lišce.

Poté všichni zamířili do hospody v Labětíně, kde byl podávám tradiční gulášek. Paní Suchánková se svými dětmi se postarala o rychlou obsluhu v podstatně kultivovanějším prostředí, než jsme znali minulý rok. Sice tentokrát dost velký počet účastníků naháňky brzy odjel domů, úspěšným lovcům to určitě nezkazilo radost z úlovku.

I těch 6 ulovených kusů černé lze považovat za úspěch, protože stále se v našem katastru i okolí nachází nesklizená kukuřice, tudíž se dá předpokládat, že většina této zvěře se nachází uvnitř těch velkých lánů, které se nedají vytlačit ani obestoupit. Individuelní lov u kukuřičných polí, která nejsou obsekána, je spíše o náhodě.

Další podobná akce je naplánována na 2. prosince 2017a po ní bude následovat poslední leč.

Přeji nám všem „Lovu zdar“!