Naháňka 17.12.2016

18.12.2016 21:13

Třetí letošní naháňku jsme zahajovali na tradičním místě u Lesoškolek v Labětíně.  Přestože někteří naši stálí hosté měli hony ve svých honitbách, nakonec účast byla dostačující.

Zahájení provedli  předseda a nový hospodář. Seznámili přítomné s plánem honu s tím, že se budou konat čtyři leče.

První leč v lesoškolkách byla trochu zklamáním. Očekávali jsme více kusů než jen jeden rudl, který vyrazil ven brzy po zahájení lovu a přešel pouze přes jednoho střelce, který stačil dát 2 rány, ale minul.

Na druhou leč jsme se přesunuli na Strážník. Vytlačili jsme "nízkou" borovinu, ale zde černá nebyla.

 

Při třetí leči jsme obestoupili tzv. nehonební pozemek pod elektrárnou. Ani v oplocence divočáci nebyli, ale při dotahování leče mimo oplocenku se podařilo vyhnat jeden rudl a ulovit 2 kusy.

Čtvrtá leč zahrnovala část chvaletické skládky a les na Strážníku. Zde honci vytlačili 2 rudly a podařilo se jim taktéž 2 kusy ulovit.

Protože tentokrát organizace fungovala vcelku dobře a rychle, byl čas na pátou leč, kterou jsme uspořádali v Bořích. Zde vyběhla bachyně se třemi selaty, ale lovci byli neúspěšní.

A tak jsme na výřadu vzdali poctu 4 kusům divočáků (1 lonšačka a 3 selata) a 1 srně, která si srazila vaz v oplocence.

Při vyhlašování výsledků jsme vzdali poctu minutou ticha a mysliveckou salvou našemu bývalému hospodáři, panu Františku Beranovi.

Na závěr předseda pozval všechny přítomné na poslední leč do hospody v Labětíně. 

V plánu máme ještě jednu naháňku a to 28.1.2017.

V průběhu honu jsme vedli diskuzi o smyslu naháněk. Na jedné straně máme za letošní myslivecký rok uloveno cca 50 ks černé zvěře, přičemž 26 kusů pochází z naháněk a zbytek z individuelního lovu. Některé spolky na okrese Pardubice přestaly pořádat naháňky a při individuelním lovu se jim podařilo nastřílet až o 50 % více zvěře černé než v letech, kdy společné hony organizovaly. Je to velice chytrá myšlenka, protože za prvé, zvěř, která unikne z naháčových lečí se přesouvá několik km daleko, většinou do sousední honitby.  Tam mají větší možnosti  myslivci na individuelním lovu.  A za druhé, po naháňkách trvá i několik týdnů, než se černá vrátí do míst, kde se narodila a odkud byla vyhnána. A tak se pro nás, kteří organizujeme tyto společné hony ta část honitby stává „mrtvou“  do  doby, než ji sousedé střelbou při čekané vyženou zpět.

Organizace naháňky je organizačně dosti náročná záležitost, ale na druhé straně je příjemné, když se známí lidé schází s přáteli a mají si co říci. Budeme muset tuto záležitost prodiskutovat ve výboru i na členské schůzi a zvážit klady a zápory. Individuelním lovem černé se intenzivně zabývá 5 členů a 2 členové nepravidelně, kteří tomu věnují spoustu času a dá se říci, že úspěšnost není adekvátní strávenému času na posedech.  Zvěř vychází nepravidelně, protože zimy jsou mírné a divočáci nevyhledávají tak často krmeliště.   Přitom kulovnici  vlastní  asi 14 členů MS. A tak budeme muset asi popřemýšlet o větší zainteresovanosti členů, kteří  se zabývají tlumením černé zvěře, protože většina našich členů se tzv. „veze“ a využívají svých práv, ale povinností nikoliv.

Přeji všem čtenářům těchto stránek hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v roce 2017.